Translate this page

Εκδρομή στην Λέρο - Traveling in Leros island (Greece) Video in the end


ENGLISH & VIDEO BELLOW 

Η Λέρος είναι ένα νησί όχι ιδιαίτερα τουριστικό με πολύ υγιεινό κλίμα, ιδανικό για ήσυχες διακοπές.

Καταπράσινη με...
πανέμορφες αμμουδερές παραλίες, η Λέρος χαλαρώνει τον επισκέπτη. 
Το λιμάνι στο Λακκί είναι ένα από τα πιο καλά της Μεσογείου καθώς και ένα από τα καλύτερα δείγματα του Art Deco στην ...

Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του έγινε από τους αρχιτέκτονες του Μουσολίνι το 1923 και η πρωτεύουσα του νησιού (αντίθετα στις επιθυμίες του δικτάτορα) μεταφέρθηκε πάνω στο χωριό του Πλάτανου. 


Ανάμεσα στην Πάτμο και την Κάλυμνο, η Λέρος είναι το νησί με τους πολλούς και όμορφους κόλπους. Ένας απ' αυτούς, μάλιστα, που φιλοξενεί και το κυριότερο λιμάνι, το Λακκί, είναι ο μεγαλύτερος και ο ασφαλέστερος των Δωδεκανήσων. 


Χωρίς ψηλά βουνά, με πολύ πράσινο και κυρίως πεύκα, έχει ακτογραμμή 71 χλμ. 

Ο πληθυσμός της ξεπερνάει τους 8,000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συγκεντρωμένοι στο Λακκί και τους τρεις μεγάλους οικισμούς που είναι ενωμένοι μεταξύ τους. Τον Πλάτανο, που είναι η πρωτεύουσα, την Αγία Μαρίνα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού και το Παντέλι.


Ο Πλάτανος είναι η πρωτεύουσα του νησιού, αμφιθεατρικά χτισμένη, κάτω από το επιβλητικό κάστρο,με τα παραδοσιακά της σπίτια, τα γραφικά σοκάκια και μια μικρή πλατεία με έναν πλάτανο στη μέση και το δημαρχείο στη μία του πλευρά. 


Ψηλά στο χωριό, στους πρόποδες του κάστρου,η παλιά εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. 

Η επίσκεψη στο κάστρο αξίζει οπωσδήποτε. Από εκεί πάνω μπορεί κανείς να θαυμάσει τις δαντελένιες ακρογιαλιές με τις ωραίες αμμουδιές και τη γαλάζια θάλασσα. 

Από την πλατεία του Πλατάνου, ένας κατηφορικός δρόμος οδηγεί μετά από περίπου 500μέτρα στη γραφική Αγία Μαρίνα, το δεύτερο λιμάνι της Λέρου. Υπάρχουν εδώ ελάχιστα ερείπια αρχαίας πόλης.


Οι δύο οικισμοί είναι ενωμένοι. Νότια του Πλατάνου βρίσκεται ο τρίτος οικισμός, το Παντέλι, στο μυχό του ομώνυμου όρμου με αμμουδιά. Και οι τρεις οικισμοί είναι πλέον ενωμένοι αφού χρόνο με το χρόνο χτίστηκαν σπίτια ενδιάμεσα, ακολουθώντας το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου. 

Το κυριότερο λιμάνι του νησιού μέσα στον κλειστό και ασφαλή όρμο του, είναι το Λακκί. Μεγάλα κτίρια,φαρδείς δρόμοι και πολύ πράσινο, του δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από εκείνη των χωριών που πρόκειται να συνατήσει κανείς επισκεπτόμενος το νησί. 


Απέχει 3,5 χλμ.από την πρωτεύουσα, τον Πλάτανο. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν το ηρώο των νεκρών του Αντιτορπιλικού "Βασ. Όλγα" και την προτομή του κυβερνήτη του πλωτάρχη Μπλέσσα, που βυθίστηκε στο λιμάνι στις 26 Σεπτ. 1943 από γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα. 


Τα Άλιντα είναι ένας όμορφος παραθαλάσσιος οικισμόςμε εκτεταμένη αμμουδιά και ολοκάθαρη θάλασσα. Βρίσκεται 3 χλμ. ΒΔ του Πλάτανου, στο βάθος του όρμου των Αλίντων (ή Αγίας Μαρίνας). Δυτικά του όρμου της Αγίας Μαρίνας και σε μικρή απόσταση (σχηματίζεται εκεί ένας λαιμός) θα συναντήσουμε τον όρμο της Γούρνας με δύο περίφημες αμμουδιές, της Κόκκαλης και του Δρυμώνα.


Γραφικός είναι στην περιοχή αυτή και ο Άγιος Ισίδωρος. 

Στο βορειότερο άκρο του νησιού της Λέρου είναι το Παρθένι και ο ομώνυμος κόλπος του με το νησάκι Αρχάγγελος στην είσοδό του. Βρίσκεται 9 χλμ. από τον Πλάτανο και λέγεται ότι εκεί χτίστηκε το ιερό της Παρθένου Αρτέμιδος απ'όπου πήρε και το σημερινό όνομα. 

Από το Παρθένι υπάρχει συγκοινωνία με καίκι για τους Λειψούς, που είναι πολύ κοντά. 

Κοντά στο Παρθένι, βρίσκεται επίσης και το αεροδρόμιο της Λέρου. 

Ο Ξηρόκαμπος είναι ένα παλιό παραθαλάσσιο χωριό στο νοτιότερο άκρο του νησιού 8 χλμ. από τον Πλάτανο. Βρίσκεται στο μυχό του στενού ομώνυμου όρμου και διαθέτει όμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά.


********************************* 

Leros ,its geography has given rise to many small villages.

The coasts of Leros are perfect for all kind of water sports.

Leros is not as crowded as many others, and visitors can count on a relaxing stay.

The Leros hotels offer gorgeous views and a true sense of getting away from it all.

During the first two weeks of August, a traditional athletic competition, the "Alindia", brings visitors to the island.

The beautiful beach of Xirokambos is lying in the bay of the same name, 7 kilometres south of Agia Marina beach.

Leros tourism It is a popular place for day-trippers coming from n Kalymnos.

Leros tourism beaches with soft golden sand, its trees and its crystal-clear waters are creating a scenery of great beauty.


Agia Marina, capital of the island, is united with Platanos and Pandeli, on the back side of the hill .The beach of Agia Marina is lying in front of the settlement of the same name, which is part of the capital of Leros, near the port.

The beach offers soft sand and clean waters. Leros tourism, a collection of little white houses, neoclassical buildings and narrow alleyways in Leros tourism.


It starts at the seaside and Leros tourism, gradually climbs up the sides of the hill, whose summit is dominated by the sombre remains of the Franco - Byzantine Castle.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταξιδέψανε μαζί μου