Translate this page

Ισοπεδώστε τη Βαρσοβία και εκτελέστε όλους τους κατοίκους


Αυτή τη διαταγή έδωσε ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ και έτσι μέσα σε μια νύχτα ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά η πόλη, και πάνω από 650.000 άνθρωποι (Πολωνοί και Εβραίοι) έχασαν τη ζωή τους.  Οι Πολωνοί όμως....
με το τέλος του πολέμου δεν το έβαλαν κάτω και ξαναέχτισαν την πόλη τους από την αρχή έχοντας οδηγό φωτογραφίες και γκραβούρες που είχαν διασωθεί.


Έτσι λοιπόν, με αυτές τις εικόνες στο μυαλό μου έφτασα στο κέντρο της παλιάς πόλης όπου παρά το γεγονός πως είναι νεόχτιστη (πριν 50 χρόνια τελείωσε η ανοικοδόμησή της) φαίνεται σαν να βγαίνει από μεσαιωνικό παραμύθι.

Γεμάτη όμορφα καφέ και εστιατόρια που πολλές φορές σε ξεγελάνε με την πολυτέλειά τους σε σχέση με την ποιότητα αυτών που σου προσφέρουν. Πάντως γενικά είναι φτηνό το φαγητό και οι μερίδες μεγάλες.

Προτείνω να πάτε με τα πόδια έως το Επιστημονικό Κέντρο Kopernik (Κοπέρνικος) μέσω της οδού Tamka. Αν ξεκινήσετε πο την αρχή της, ένα χιλιόμετρο περίπου έξω απο την παλιά πόλη θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι μετά απο 7οο μέτρα περίπου το μουσείο του Σοπέν. Αν είστε λάτρεις της μουσικής επισκεφθείτε το. Η είσοδος στοιχίζει 5€. Αφού τελειώσετε με το μουσείο του Σοπέν κατηφορίζετε την Tamka και περίπου στα 700 μέτρα θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι το πιο αρτιστικ καφέ της πόλης, το Rue de Paris.


Ο καφές τους δεν με ενθουσίασε (ένα καπουτσίνο ήπια) αλλά τα γλυκά τους είναι πεντανόστιμα!!!! Κάντε λοιπόν εκεί το διάλειμμά σας και έπειτα συνεχίζεται στην ευθεία της Tamka και μετά από άλλα 800 μέτρα περίπου φτάσατε στο Επιστημονικό Κέντρο Kopernik. Για να το γυρίσετε όλο θέλετε τέσσερις ώρες γεμάτες. Αλλά αν το κάνετε στα γρήγορα σε δύο ωρίτσες έχετε ξεμπερδέψει ;)

Αν σας αρέσουν τα πειράματα και οι επιστήμες θα ξετρελαθείτε. Είναι ιδανικό για παιδιά.
 

Εκεί φιλοξενείται και το Πλανητάριο που όμως πρέπει να βγάλετε άλλο εισιτήριο για να το επισκεφθείτε.
 

Με αυτά κι αυτά έφτασε το βράδυ και η κούραση μαζί. Δίπλα εκεί είναι σταθμός του μετρό όπου μπορείτε να πάτε με άνεση στην παλιά πόλη και να απολαύσετε μια ωραία Πολωνέζικη σούπα η κάτι από τις σπεσιαλιτέ της Πολωνίας που είναι πλούσια σε κρεατικά και ψαρικά.

Τι δεν μου άρεσε: 
- Ότι το μουσείο του Σοπέν στοιχίζει 5€ και σχεδόν όλα τα διαδραστικά δεν λειτουργούσαν. Επίσης θεώρησα το εισιτήριο υπερβολικό σε σχέση με τα προσφερόμενα. με αυτή τη λογική θα έπρεπε το μουσείο της Ακρόπολης να έχει είσοδο με 20€.

- Να είστε προσεκτικοί με την αξία συναλλάγματος γιατί θα βρείτε τεράστιες διαφορές!!!! κάντε μια βόλτα στην παλιά πόλη και ψάξτε το καλά πριν αλλάξετε τα €υρώ σας.


Βρήκα τις καλύτερες τιμές στο ανταλλακτήριο του κεντρικού σταθμού του τραίνου της Βαρσοβίας και σε ένα ανταλλακτήριο στην παλιά πόλη όπου αν είστε παρατηρητικοί θα δείτε μια ταμπέλα νέον και η είσοδός σου είναι μέσα από μια στοά.
Υ.Γ δεν τελειώσαμε εδώ. Μείνετε συντονισμένοι και έπεται συνέχεια ;) 

Δείτε μερικές εικόνες της παλιάς πόλης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταξιδέψανε μαζί μου