Translate this page

Τι είσαι; Κομουνιστής; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;



Πολύ εύκολα θα μπορούσα να πω ότι είμαι Κομουνιστής αν είχε υπάρξει αυτός ο όρος πριν από περίπου 2.500 χρόνια.
Τότε δηλαδή που ο Αριστοφάνης στο έργο του Εκκλησιάζουσες μίλησε για ...
κοινοκτημοσύνη και ισότητα απολαβών. Μπορώ να πω με μεγάλη ευκολία ότι είμαι Αριστοφανικός.

Πως μου ήρθανε όλα αυτά στο μυαλό τώρα, μου λες;



Μετά από πέντε μέρες στο κρεβάτι με ίωση που με φιλοδώρησε η τελευταία μου εξόρμηση στη φύση του Βόρειου Βιετνάμ (Σάπα) βγαίνω πάλι απ το ξενοδοχείο και είμαι σε μία τρελή πόλη όπου γύρω μου βλέπω σφυροδρέπανα, ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους, παιδιά να σε παρακαλάνε να γυαλίσουν τα παπούτσια σου για ένα δολάριο , γυναίκες να κουβαλάνε στον ώμο με τον παραδοσιακό τρόπο φρούτα ψάχνοντας απεγνωσμένα πελάτη μήπως βγάλουν το μεσημεριανό τους φαγητό, ανθρώπους να δουλεύουν με διακεκομμένο ωράριο (διακεκομμένο γιο να κοιμηθούν λίγη ώρα πάνω στο εμπόρευμά τους) αφού φάνε εκεί, στο δρόμο, μπροστά στον πάγκο τους.



Οι οδηγοί δικύκλων να οδηγούν τρικάβαλα και τις περισσότερες φορές με τα παιδάκια τους μπροστά χωρίς καμία ασφάλεια.!



Αυτοκίνητα σπάνια συναντάς και αυτό γιατί το τεκμήριο είναι 200 % !!! δηλαδή αδιανόητο γιο Βιετναμέζο εργάτη ,μισθοσυντήρητο να αγοράσει ένα.

Ρωτάω τον νεαρό που δουλεύει στο ξενοδοχείο - Τι ώρες δουλεύεις εδώ; - Όλο το εικοσιτετράωρο μου απαντάει - Και πόσα παίρνεις; - 100 δολάρια το μήνα !!! (δηλαδή περίπου 80 Ευρώ)

Και δεν φτάνει που δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο αλλά κοιμάται σε σπαστό κρεβάτι στην είσοδο του ξενοδοχείου γιατί εκτελεί και χρέη ¨φύλακα¨ τα βράδια

Τι με έπιασε τώρα μου λες; Δεν τα είχες δει αυτά την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκε το Βιετνάμ;



- ΟΧΙ!!!! Δεν τα είχα δει η μάλλον δεν ήθελα να τα δω. Δεν ξέρω τι είχε γίνει. Μάλλον ενθουσιάστηκα που ξέφυγα από την ακρίβεια του καπιταλισμού και ένιωθα άρχοντας όταν μπορούσα να φάω στα καλύτερα εστιατόρια με 5 ευρώ ,να έχω ξενοδοχείο με καλωδιακή τηλεόραση, δωρεάν ίντερνετ στο δωμάτιο, ψυγείο, ζεστό νερό όλο το 24ωρο, καθημερινή καθαριότητα με 8 Ευρώ την βραδιά, να παίρνω ταξί και να κάνω μια διαδρομή Πειραιά αεροδρόμιο και να πληρώνω 15 Ευρώ κτλ κτλ κτλ.....!!!! είναι τόσα πολλά.

Εδώ λοιπόν σε ένα από τα τελευταία οχυρά του Κομουνισμού, όπου στο κέντρο του Ανόι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έχουν φτάσει στην αξία των 10.000 Δολαρίων το τετραγωνικό !!! Εδώ όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι θα πει 8ωρο και ρεπό, εδώ όπου για να πας σχολείο (από το Δημοτικό) πρέπει να πληρώσεις!!!! (Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο), αναρωτιέσαι:

- Δούλεψε ποτέ η ιδέα του κομουνισμού;
- Τι ακριβώς είναι κομουνισμός στην πράξη; Γιατί στην θεωρία όλα λειτουργούν τέλεια.

Έχω την ευκαιρία να μιλήσω και να κάνω παρέα με πολλούς Βιετναμέζους που γνώρισα μέσω του Couchsurfing και βλέπω ότι αυτά που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ταϊλάνδη σηματοδοτούν μία νέα αρχή εποχής για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας.
Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, βλέπω ότι το Βιετνάμ είναι ένα καζάνι που σιγοβράζει και κανείς δεν ξέρει το πως θα σκάσει.

4 σχόλια:

  1. auto den einai komounismos stefane mou.to kathestws auto einai enantion ths exathliosis kai ths ekmetalleusis tou anthropinou genous.oso gia to deutero erothma...mallon eimaste poli egokentrika kai akros ilistika onta gia na dextoume thn theoria auti!
    filia polla taxidiwth...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι! είχα την ευκαιρία μα το διαπιστώσω από πρώτο χέρι ότι αυτό το καθεστώς είναι εναντίον της εξαθλίωσης και τις εκμετάλλευσης του ανθρώπινου γένους. Αλλά μόνο του γένους εκείνου που ανήκει στα κυβερνητικά κλιμάκια της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στεφανε μου θα διαφωνησω και παλι,ποτε δεν υπηρξε Κομμουνισμος σε καμια χωρα..ουτε καν στην Ρωσσια ,μην γελιομαστε..ηταν καθαρα αυτουσιος υπαρκτος σοσιαλισμος!Οποτε πηγε να δημιουργηθει δυστηχως γινοταν καθεστως,δηλ τιποτα απο το κεφαλαιο του Μαρξ δεν πραγματοποιητο η τουλαχιστον λιγα απο αυτα που ανεφερε.Πιστεψε με πως η παιδεια ,η νοσηλεια,ο πολιτισμος στην ρωσια που εφτασε εστω σε ενα επιπεδο κοντα ,εχει μεγαλη διαφορα απο το βιετναμ !και μην ξεχνας κατι σπουδαιο...οι περισσοτεροι ανθρωποι των γραμματων και των τεχνων εχουν δειξει κλιση προς την φιλοσοφια του Κομμουνισμου..το ξαναλεω "φιλοσοφια" οχι ΚΑΘΕΣΤΩΣ,και αυτο νομιζω γιατι γνωριζουν οτι η ποιοτητα ζωης,η οικονομικη αναβαθμιση θα επειρνε ανοδικη πορεια !Ειδαμε και το καπιταλιστικο καθεστως...ποιο 8αωρο,ιδιωτικοποιηση σε ολα,λουκετο σε επιχειρησεις,φτωχεια,αυτοκτονιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλά τα λες Ανθή μου!
    Άλλωστε ποτέ δεν διαφώνησα ως προς την φιλοσοφία του Κομουνισμού γιατί ακριβώς τα ίδια είπε και ο Αριστοφάνης 2.200 Χρόνια πριν ;)

    Κατά τα άλλα σου παραθέτω τις δύο τελευταίες ερωτήσεις που έχω στο άρθρο μου

    - Δούλεψε ποτέ η ιδέα του κομουνισμού;

    - Τι ακριβώς είναι κομουνισμός στην πράξη; Γιατί στην θεωρία όλα λειτουργούν τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ταξιδέψανε μαζί μου