Translate this page

Angkor Wat στην Καμπότζη. Αυτή η μαγική πόλη!


Ο θαυμασμός οφείλετε σε ένα και μόνο μέρος, στο Siem Riep, Angkor Wat.

Είναι πραγματικά μοναδική εικόνα η λαμπρότητα αυτού του οικοδομήματος....




Και πιο εντυπωσιακή η εικόνα των ναών που"πνίγονται" από τις ρίζες των θεόρατων δέντρων.

Εγκαταλελειμμένα για αιώνες το δάσος λες και πήρε την εκδίκησή του για τα δέντρα που κόπηκαν ώστε στη θέση τους να χτίσουν αυτούς τους ναούς.







ΑΑΑ !! μη ξεχάσω να σας πω λίγο για την ιστορία του Siem Riep, Angkor Wat.

Το Angkor Wat χτίστηκε κατά την περίοδο της κυριαρχίας του Suryavavman II (1113-1145). Ένας τοπικός άρχοντας με πριγκιπικές διασυνδέσεις, έπρεπε να νικήσει δύο αντίζηλους, πριν κηρυχθεί ο ίδιος άρχοντας του Angkor.




Παρ' ότι βρισκόταν σε πολέμους για 19 χρόνια κατάφερε να ολοκληρώσει το Angkor Wat, το οποίο συγκαταλέγεται σε ένα από τα 15 μεγαλύτερα βασιλικά μνημεία στη πόλη του Angkor. Η πόλη βρισκόταν στην περιοχή μίας τάφρου διαστάσεων 4*4 km, τοποθετημένη κεντρικά γύρω από μία βαθμιδωτή πυραμίδα, την Phmom Bakheng, χτισμένη σε φυσικό λόφο.

Το αρχικό αυτό κτίσμα αποτέλεσε παράδειγμα για όλα τα μεταγενέστερα κτίσματα που κατασκευάστηκαν από τους τοπικούς άρχοντες. Το Angkor Wat αποτελεί το αρχιτεκτονικό ζενίθ αυτής της εξέλιξης.




Ένα αριστούργημα της μηχανικής και η μεγαλύτερη μεσαιωνική βαθμιδωτή πυραμίδα στη στερεά νοτιοανατολική Ασία. Ο ναός- μαυσωλείο, του 12ου αιώνα, βρίσκεται στην κεντρική Καμπότζη γύρω από τα ερείπια του Angkor. Η πόλη ήταν πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Khmer, η οποία περιστοίχιζε την Καμπότζη και τμήματα του Βιετνάμ, του Λάος και της Ταϊλάνδης.





Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο δαπανηρές κατασκευές που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τάφος. Όλο το συγκρότημα αποτελείται από μία περίτεχνη βαθμιδωτή πυραμίδα ύψους 65 m, η οποία έχει κάλυψη 1 km², με πέντε κυρίαρχα προσανατολισμένες, ομόκεντρες αυλές. Το εξωτερικό του ναού είναι περίκλειστο από μία τάφρο και ένα τοίχο, με την κεντρική είσοδο τοποθετημένη στα δυτικά, η οποία είναι προσβάσιμη από ένα υπερυψωμένο πέτρινο μονοπάτι μήκους 200 m. Το κυρίως μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της αυλής, είναι προσβάσιμο από ένα επιπλέον υπερυψωμένο μονοπάτι, το οποίο τερματίζεται σε έναν εσωτερικό τοίχο, ο οποίος διαπερνάται από 12 κατώφλια.


Ανάμεσα σε αυτή την δεύτερη αυλή, υπάρχουν τρεις υπερυψωμένες ταράτσες. Η πρώτη προσδιορίζεται από μία στοά σχηματισμένη από ένα εσωτερικό τοίχο και από δύο σειρές με κίονες, έχει κυρίαρχες εισόδους και γωνιακές κατασκευές. Ο τοίχος είναι διακοσμημένος με ανάγλυφες αναπαραστάσεις σκηνών από τα έπη του Hindu, όπως επίσης και με αναπαραστάσεις της αριστοκρατικής ζωής του Khmer, σκηνές από πολέμους και την κόλαση.





Η βασική είσοδος αυτής της πρώτης ταράτσας είναι συνδεδεμένη, με την δεύτερη ταράτσα, η οποία προσδιοριζόταν και αυτή από γωνιακούς πύργους και μία γωνιακή στοά με επαναλαμβανόμενες πύλες. Από την δυτική της είσοδο, το κυρίως μονοπάτι φτάνει στο κατώφλι της κεντρικής σκάλας η οποία οδηγεί στην Τρίτη κατά σειρά ταράτσα.

Η τελική αυλή είναι τετραγωνισμένη με 12 σκάλες, από τρεις σε κάθε κύριο προσανατολισμό, και προσδιορίζεται από συνδεόμενες στοές. Οι γωνιακές σκάλες είναι καλυμμένες από πάνω, με τέσσερις πύργους με κορυφές σε σχήμα λωτού. Επιπλέον στοές οδηγούν από τις κεντρικές εισόδους στον κεντρικό πύργο, ύψους 42 m και με κορυφή σε σχήμα λωτού, η οποία υψώνεται 65 m πάνω από το συνολικό τοπίο.





Με μία πρώτη ματιά το Angkor Wat δίνει την αίσθηση ότι είναι χτισμένο από αμμόλιθο, αλλά στη πραγματικότητα αυτός ο λίθος χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στις όψεις ή σε συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ανασκαφές που έγιναν στο μνημείο, για την μελέτη της σταθερότητας του, έδωσαν στοιχεία για το υπόβαθρο του μνημείου, το οποίο αποτελούνταν από στρώσεις άμμου και από μικρούς ογκόλιθους από αμμόλιθο, καλυπτόμενα από μία λεπτή πλάκα κατασκευασμένη από ένα τοπικό υλικό. Αυτό το υλικό μπορεί και τεμαχίζεται σε κύβους και όταν εκτίθεται στον αέρα σκληραίνει. Για την κατασκευή του έργου απαιτήθηκαν λίγοι εξειδικευμένοι εργάτες και έτσι το σύνολο του έργου ολοκληρώθηκε από ανειδίκευτο προσωπικό.





Στο Angkor Wat αποδόθηκαν πολλές λειτουργίες, κάποιες από τις οποίες ήταν ένα αστεροσκοπείο και ένας χώρος με αναπαραστάσεις των τεσσάρων εποχών της θρησκείας του Hindu. Παρ' όλα αυτά το μνημείο είναι πλέον γνωστό ως ναός- μαυσωλείο, όπως και οι υπόλοιπες βαθμιδωτές πυραμίδες της πόλης. Ενώ κάποιοι άρχοντες του Khmer ήταν αφοσιωμένοι στον Siva, στον Indra ή στον Buddha, ο Suryavavman II αφιέρωσε τον ναό στον Vishnu, και με βάση αυτό εξηγείται ο δυτικός προσανατολισμός του κτίσματος, αφού αυτός συνδέεται με τον Vishnu.





Το Angkor Wat είναι κάτι παραπάνω από ένας τεράστιος ναός, είναι επίσης και ένας μικρόκοσμος ο οποίος παρουσιάζει τον ναό, τη φύση και όλο το σύμπαν. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το άγαλμα στο κέντρο του δωματίου του ιερού δεν αναπαριστά μόνο τον Vishnu αλλά και τον Suryavavman II, όπως και τα 19 αγάλματα των υποταγμένων στον Vishnu, στο μικρότερο δωμάτιο του ιερού, αναπαριστούν τους 19 επαρχιακούς διοικητές του Suryavavman II.

ΟΥΦ!!! Πολλά ε?
Μπααα!!! τίποτα δεν είναι αλλά φτάνουν για να καταλάβετε τον θαυμασμό μου.



Όλα πολλή ωραία εκεί, αλλά θα σας δώσω μερικές συμβουλές.

Αξίζει να νοικιάσετε ποδήλατο για 2-3 μέρες. Πάρτε ένα χάρτη τις περιοχής και "χαθείτε" μέσα στους ναούς.

Αν νοικιάσετε τουκ τουκ να προσέξετε ο οδηγός να γνωρίζει Αγγλικά ώστε να σας δώσει και πληροφορίες για τους εκεί ναούς.

Μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του λόφου. Η ακόμη καλύτερα θα προτείνω να δείτε την ανατολή του ήλιου (αν έχετε διάθεση δείτε και τα δύο).

Πριν πάτε κλείστε ξενοδοχείο από το Ίντερνετ για 1-2 βραδιές και εκεί κοιτάξτε για άλλα πιο φτηνά και κοντά στην αγορά. Μπορείτε να βρείτε πολύ ωραία και καθαρά δωμάτια με 10 δολάρια το δίκλινο.

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο στοιχίζει από 20 έως 60 Δολάρια (ανάλογα με το πόσες μέρες ισχύει το εισιτήριο που θα βγάλετε) Πρόταση: ξυπνάς πρωί πρωί με την δροσούλα, ανηφορίζεις να δεις την ανατολή του ηλίου και μετά έχεις όλη τη μέρα μπροστά σου να δεις ΟΛΟ το χώρο, και το βραδάκι ξανά στο βουνό για το ηλιοβασίλεμα. Δεν είναι ανάγκη να ξοδευτείτε. (Είναι όμως αρκετά κουραστικό αυτό)

Καλά Ταξίδια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταξιδέψανε μαζί μου